Training Line: Rajecké Teplice - Žilina-Bánová

17.03.2012 00:00
  • Rajecké Teplice - Lietavská Svinná - Lietava - Žilina-Bánová
  • 13,8 km    Spolu:  3:47 hod.    Štart:  7:16   Koniec:  11:01
  • čas chôdze:  3:14 hod.,  čas státia:  0:32 hod.,  priemerná rýchlosť:  4 km/hod.
  • max.výška:  751 mnm,  min.výška:  345 mnm,  stúpanie:  646 m, klesanie:  718 m 
  • Robo, Jano, Stano

 

  • Citát dňa:  Janova úvaha: Na čo vlastne vznikli kopce ?

 

    O samotnej dnešnej túre nebudem písať dlhý článok. Túto úlohu rád prenechám Jančimu a rozprávaniu na jeho stránkach.  
Ja by som sa chcel pár riadkami zmieniť o trase samotnej, pretože si myslím, že tento "prvotrek" absolvujem určite ešte niekoľkokrát. Predpokladám, že 
kvôli tomu sa k tomuto článku ešte vrátim a budem ho priebežne dopĺňať o nové údaje, informácie a časy (viď prehľad pod týmto článkom).

 

    V mapách som hľadal takú trasu, ktorá by sa svojou dostupnosťou a samotnou dĺžkou dala absolvovať takpovediac kedykoľvek a mohla sa stať tréningovou alebo vychádzkovou trasou. Turistických ciest, ktoré končia priamo v meste Žilina nie je veľa a tak boli moje voľby dosť obmedzené. Vlastne sú to len tri miesta: Strážov, Budatín a Bánová. Možnosť nasadnúť na "Rajeckú Anču" na viacerých staniciach v meste (a ktorákoľvek bukvica sa môže ľahko pridať) a pomerne časté spoje, bol prvým silným argumentom. Vybraná línia nieje moc dlhá, cca 13 km. Podľa plánovačov a máp cca 4,5 hodiny chôdze. Na svoju krátku vzdialenosť je však zaujímavo členitá. Nastupujeme prvým najvyšším výškovým rozdielom, potom nasleduje prudký zostup. Ďalšie, tentokrát o niečo kratšie ale za to strmšie stúpanie a opäť klesanie, a do tretice najnižšie s rovinatým "dojazdom" až do Žiliny. Na rozloženie síl optimálna varianta. Na trasu sa dá vyraziť či už ráno (a nemusí to byť za tmy) a byť doma ešte pred obedom a mať tak k dispozícii ešte celý deň, alebo aj poobede a do večera sa vrátiť do Žiliny. Žiadne cesty a pekná príroda. Obzvlášť prvý úsek nad Rajeckými Teplicami. Možnosť zastaviť sa na Lietavskom hrade a tiež možnosť jednoduchého úniku do civilizácie v prípade nečakaných udalostí.

Po prvom prudkom stúpaní zo železničnej stanice v Rajeckých Tepliciach, ktoré zaberie 1:15 hod. a prekonaní 330 výškových metrov čaká perfektné miesto na odpočinok - prístrešok so studničkou a vyhliadkou na Lietavský hrad priamo z lavičiek. Najideálnejšie miesto si po šlapáku odfrknúť. Nasleduje prudší zostup do Lietavskej Svinnej a vzápätí prudší výstup k Lietavskemu hradu. Teraz je cítiť, že si dávame do tela. Sily ubúdajú ale ďalej to už bude iba ľahšie a ľahšie až do Žiliny.

Keďže sa Stanovi ani mne nepozdávalo 13 kilometrov dosť na slušný tréning, ale taktiež nebol priestor absolvovať dnes nejakú dlhšiu trasu, prichádzam s nápadom naplniť si batoh nejakou záťažou a zamakať si tak s kilami na chrbte navyše. Plním 5 litrovú bandasku a zopár PET fľaší vodou a ladujem do batoha. Vážim a zvažujem, či som to neprehnal. 18 kg !

No nevadí, pokúsim sa a vyliať sa to dá predsa kedykoľvek. Aspoň si otestujem, či to vydržia popruhy batoha. Vydržali popruhy, vydržali moje nohy, aj chrbát. Som spokojný. Celkový čas je tiež lepší ako hovoria rázcestníky a mapy. Nabudúce to skúsim bez záťaže a pridám tempo. A možno, keď už bude konečne sucho tak to skúsim "prefrčať" len tak naľahko.

 

Robo

Mapa trasy:

Výškový profil trasy:

Popis trasy:

Železničná stanica Rajecké Teplice (415 mnm):  0 hod.  /  0 km
Skalky - prameň (751 mnm):  1:15 h.  /  4,3 km
Hrad Lietava - rázcestie (620 mnm):  1:30 h.  /  3,0 km
Žilina-Bánová (350 mnm):  1:45 h.  /  6,5 km

SPOLU:  4:30 h. / 13,8 km

 

Detaily trasy:  popis na portál hiking.sk

 

17.03.2012

Čas:  3:47 hod.,  Štart:  7:16   Koniec:  11:01 
čas chôdze:  3:14 hod.,  čas státia:  0:32 hod., priemerná rýchlosť:  3,7 km/hod.

Poznámka: absolvované v ťažkých trekingových topánkach s batohom hmotnosti 18 kg, terén striedavo vlhký so zbytkami snehu a ľadu, slnečno

 

09.04.2012

Čas:  2:43 hod.,  Štart:  7:15   Koniec:  9:58 
čas chôdze:  2:39 hod.,  čas státia:  0:04 hod., priemerná rýchlosť:  5,0 km/hod.

Poznámka: absolvované v ťažkých trekingových topánkach s malým batohom bez prestávok, terén takmer suchý, chladno, bezoblačno

 

13.04.2012

Čas:  4:30 hod.,  Štart:  19:17   Koniec:  23:47 
čas chôdze:  3:43 hod.,  čas státia:  0:47 hod., priemerná rýchlosť:  3,9 km/hod.

Poznámka: absolvované po tme s čelovými lampami a malou zachádzkou na Lietavský Hrad